22 Nisan 2018 Pazar

4. Türk Veteriner Hekimliği Kurultayı

4. Türk Veteriner Hekimliği Kurultayı
Kurultay 2018 Yazı Dizisi (- 1 -) 
Geçtiğimiz günlerde, 4. Türk Veteriner Hekimliği Kurultayı gerçekleştirildi. 

Kurultay öncesinde seçilen on Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığında oluşturulan Komisyonlar hazırlık çalışmaları yaptılar. 

Çalıştayda değerlendirilmek üzere raporlar hazırlandı.

Üç gün süren Kurultayda Komisyonlarca hazırlanan raporlar doğrultusunda Sonuç Raporlarını şekillendirmek mümkün oldu.

Ben de yıllardır mesleki faaliyetler yürüttüğüm "Çevre, Hayvan Hakları ve Yaban Hayatı" konularına dair Komisyona katıldım.

Ülke genelinde konunun ilgilisi tüm kurumlarda görev yapan meslektaşlarımın katılımcı olduğu Komisyonda görüş alışverişinde ve paylaşımda bulunmak benim için çok önemliydi. 

Pek çok farklı uygulama var gibi görünse de, işin özünde herkesin hem hayvan haklarına katkı koymaya hem de mesleki saygınlığın korunmasına dair inançlarının tam olduğunu görmek beni umutlandırdı.

Mevcut uygulamalar açısından yetersiz kalan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında nelerin ve nasıl düzeltilmesi gerektiğini ayrıntılarıyla konuştuk.

Aynı şekilde "Çevre" başlığı altında "Veteriner Halk Sağlığı" faaliyetlerinin öncelikli konulardan olduğunun altını çizdik. 

Bu konudaki yasal düzenlemeler ve uygulamalar ile ilgili önerilerimizi raporumuza yansıttık.

Elbette mesleki anlamda vazgeçilmezimiz olan yaban hayatı çalışmalarına dair, kurumların yapması gerekenleri de masaya yatırdık.

Benim için yine öncelikli konulardan olan ve değiştirilmesi sürekli gündemde olan Hayvanları Koruma Kanununa ilişkin önerileri de, Kurultay Sonuç Raporu ile bağlantılı olarak ayrıntılarıyla paylaşacağım.

Hayvanları Koruma Kanununun hayvana eziyete ilişkin maddelerinin suç kapsamına alınması gerektiği herkesin hemfikir olduğu önerilerin başında geliyor.

Ancak en az bu değişiklik kadar önemli konular olan; hayvan nüfusunun belirlenmesi, ihtiyaçlarına dair ayrıntıların düzenlenmesi, tehlike arz eden ırklar kavramının yeniden ele alınması gibi düzenlemelerin de yapılması gerektiğini unutmamalıyız.

Veteriner Hekim Dr. Ebru TONG





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hayvan Sahiplerine Yönelik Bilgiler

Hayvan Sahiplenmeden Yapabileceklerimiz