20 Nisan 2018 Cuma

Yavru Kediler İçin Neler Yapabilirsiniz?

Gözlemleriniz ve çevre sakinlerinden aldığınız bilgiler doğrultusunda artık yavru kedilerin annesi olmadığından eminseniz, yardımcı olmanız gerekiyor demektir.

Öncelikle ısıtmalı, daha doğrusu vücut ısısının normale dönmesini sağlamalısınız. Bunun için de önce kucağınıza alıp bir süre onu sevebilirsiniz. Sonrasında onu sıcak tutacak bir havlu, hırka vb. bir şeyle sarmanız gerekir. 

Eğer bulunduğu ortam nedeni ile çok kirli bir halde buldu iseniz, alkolsüz ıslak mendille, hafif nemli bir bez ya da pamukla çok ıslatmadan tüylerini silebilirsiniz.

Bir sonraki aşamada ise yavrunun karnını doyurmanız gerekiyor. Öncelikle biraz şekerli su içirerek enerjisini toplamasını sağlayabilirsiniz.

Sonrasında her evde büyük olasılıkla bulunan bir miktar kutu sütünü birebir oranında sulandırarak biraz beslenmesini sağlayabilirsiniz. 

Ancak inek sütünü doğrudan vermeniz onun ishal olmasına ve hastalanmasına neden olabilir. O yüzden sulandırmadan vermemelisiniz. 

Eğer bulabilirseniz yavru kediler için özel hazırlanmış olan süt tozundan temin etmeniz beslenmeleri için daha güvenilir olacaktır.

1 haftalığa kadar olan yavruları 2-3 saatte bir beslemeniz gerekirken, ikinci haftada 4-6 saatte bir, 3 hafta ve sonrasında olanları ise günde 3- 4 kez beslemelisiniz.

İlk müdahaleyi yapıp kendisine gelmesini sağladığınız yavruları, eğer mesai saatleri içinde ise, Belediyenizin Veteriner İşleri Müdürlüğüne götürebilirsiniz. Burada ilk muayenesi ve eğer varsa tedavi amaçla gerekenler yapılacaktır. Eğer mesai saatleri dışında iseniz en yakın Veteriner Kliniğine götürerek sonrasında hem kedilerin hem de kendinizin sağlığı için yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Ancak unutmayın ki yavruların hele de annesi tarafından yeterince beslenemeyenlerin bağışıklık sistemi çok zayıftır. 

Mümkünse yavruyu Bakımevinde bırakmak yerine kendi kendine beslenecek kadar büyüyene kadar bir süre evinizde misafir etmeniz en doğrusudur.

Bu süreç size de kesinlikle çok iyi gelecektir.

Ve elbette, bu süreçte, yardım ettiğiniz bu yavruları sahiplenip sahiplenmeyeceğiniz ya da onlara yuva bulup bulamayacağınız konusunda da düşünmenizde fayda var. 

Çünkü onların sağlıklı bir yaşam sürmeleri ne yazık ki sokaklarda çok da mümkün olmayacaktır.
Özellikle kent yaşamındaki yoğun araç trafiği onların aç kalmalarından daha büyük bir tehdittir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hayvan Sahiplerine Yönelik Bilgiler

Hayvan Sahiplenmeden Yapabileceklerimiz