27 Ağustos 2018 Pazartesi

Ekinden arta kalan...


Yazın yol kenarlarında dikkatinizi çekmiştir.
Tarlalarda yer yer yanan ateşler görürsünüz. Bunlar anız yangınlarıdır.
Anız, tarlalarda ekin biçildikten sonra arta kalan köklü saplara verilen addır.

Ekini biçilmiş tarlalarda kalan anızı uzaklaştırmak için, ne yazık ki tarlanın sürülmesi ya da nadasa bırakılması yerine yakma yöntemi kullanılmaktadır.
Bunun nedeni de kolay ve masrafsız olmasıdır.



Oysa bu kolaycılık ve bedavacılık yüzünden her yıl;
Bitkinin büyümesinde önemli olan toprağın canlı üst katmanı olan organik maddesi yanar,
Toprağın su tutma gücü azalır,
Doğal yapısı bozulan toprağın verimliliği de düşer…

Toprağa, havaya, çevreye ve ülke ekonomisine zararlarının yanında, yakılan o arazideki karıncalar dahil tüm canlıların da yanması nedeni ile doğal dengeye ve yaban hayatına da zarar veren, çok ama çok yanlış bir uygulamadır.

Ve hep bu kolaya kaçmalar ve bedavacılık değil midir bizi mahveden?
Lütfen anız yakmak yerine bu konuda farklı çözümler üretelim.
 
Veteriner Hekim Dr. Ebru TONG

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hayvan Sahiplerine Yönelik Bilgiler

Hayvan Sahiplenmeden Yapabileceklerimiz