28 Ağustos 2018 Salı

Herkese sağlık diliyorum...

Ankara’da özel sektöre ait bir işletmede ithal hayvanlardan 50 kadarının telef olması ile gündeme geldi. Medyada yer alan bu haber sonrasında Et ve Süt Kurumundan açıklama yapılmış...

Yapılan açıklamada; hastalığın çıktığı işletmede KESİM amacıyla İTHAL edilen 3959 büyükbaş hayvan olduğu söyleniyor...
Ve kesimi yapılan hayvanlarda VETERİNER HEKİMLER tarafından yapılan muayene sayesinde hastalık teşhisinin yapıldığı, yine ETLİK VETERİNER KONTROL MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’nde tanının kesinleştiği belirtilirken, imha işlemlerinin VETERİNER HEKİMLER gözetiminde yapıldığı ve KARANTİNA uygulandığı, diğer hayvanların da AŞILANDIĞI vurgulanmış...
Açıklamaya göre neyse ki etler piyasaya sürülmemiş…



Bu açıklamayı okuyunca aklıma bir sürü soru geldi ama yalnızca bir kaçını paylaşacağım:
Kurban Bayramında her yıl vatandaşın elinde kalan hayvanlar olduğu bilinirken ve değerinin çok altında belirlenen fiyatlarla Et ve Süt Kurumu tarafından alımı mümkün olduğu halde; neden bu dönemde KESİM amacıyla İTHAL büyükbaş hayvan alımı yapılmıştır? Ben anlam veremedim.
Söz konusu Şarbon ciddi bir zoonozdur. Sahada mücadelesini veren ve açıklamada vurgulanarak yer bulan VETERİNER HEKİMLER sağlık çalışanı mıdır? Elbette öyledir de ülkemizde kıymeti de özlük hakları da yoktur.
Peki ya illa ki İTHAL hayvan alınacaksa, kriterler ve kontrol mekanizmasındaki yanlışlar nelerdir bilinmez mi? Ki bilinir eminim de... Ancak neden önlenemez?

Hayvan hastalıklarından anlamayabilirsiniz, anlamanız da gerekmez?
Teknik konular yumağı olan kamu kurumlarında üst yönetici iseniz her teknik konuyu fevkalade iyi bilmeniz de mümkün değildir zaten...
Önemli olan devlet politikanız nedir? Ülke için kazanım hedeflerinizde neler vardır? Bunlara ulaşmak için temel adımlar nelerdir?
Bunları planlama ve yönetsel becerileriniz varsa, teknik konularda donanımlı bir ekiple zaten sonuca ulaşabilirsiniz...

Ki yıllardır ülkemizde hayvancılık adına yapılması gerekenleri sade vatandaş bile anlamışken yetkililer ne zaman gereğini yapacaktır?
Hem bir Veteriner Hekim hem de çocuklarının geleceğini düşünen bir anne olarak gerçekten çok merak ediyorum.

İnanıyorum ki, açıklamada yer alan bilgiler doğrudur ve halk sağlığı açısından gerçekten olay kontrol altındadır.
İşin maddi hasar boyutu, ekonomisi bir yana, hiç dikkate alınmayan bir konuyu da hatırlatmakta fayda var;
Biz bir yandan kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi için çabalarken, koruyucu hekimlik hizmetlerine önem verilmediğinden bu ve benzeri olaylarda hayvan refahının hiçe sayılması ve hayvanların telef olması da çok ama çok üzücüdür.

Meslektaşlarım başta olmak üzere herkese sağlık diliyorum.

Veteriner Hekim Dr. Ebru TONG

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hayvan Sahiplerine Yönelik Bilgiler

Hayvan Sahiplenmeden Yapabileceklerimiz