22 Ekim 2018 Pazartesi

Sahipsiz değillerdi...


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından ev sahipliği yapılan 3. Sokak Hayvanları Refahı Kongresi etkinliklerinin ilk gününde "Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım Merkezi"ni ziyaret ettik.

Samsun Büyükşehir Belediyesinde Veteriner İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına bağlı...



Büyükşehir Belediyesi olarak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamındaki tüm faaliyetleri yürütüyorlar.

Dolayısıyla oldukça büyük bir alanda; hem geçici hayvan bakımevi, hem mezarlık, hem de kedi kasabası olarak düzenlenmiş kısımlar bulunuyor. Bir de yaralı yaban hayvanlarının rehabilitasyonu için de alan ayrılmış.



Girişte İdari Binanın az ilerisindeki klinik bölümünü geçip sağa ve yukarı doğru kıvrılan yolu takip ederek alanı tümüyle gezebiliyorsunuz.

Yokuş yukarı yürürken solunuzda kalan bölmelerde, yaşamını sokakta devam ettiremeyecek olan köpekler için ayrılmış bölümler var. Yine sol arkada, kliniğe yakın olan kısımda da "Sevgi Evi" yazan bir bölüm. 


Bu bölümde amaç; ziyaretçilerle sahiplenmeye uygun ve sahiplenmeyi bekleyen köpekleri biraraya getirmek. Böylelikle hem hayvanlar sosyalleşmiş oluyor hem de insanların ziyaretleri sırasında iletişim kurdukları köpeği sahiplenmeleri sonrasında, sahiplendikleri köpeklerin geri bırakılmasının da önüne geçiliyor. 

Yukarıya doğru ilerledikçe solunuzda bir başka bölümde Yabani Hayvanlar Yaşam Alanını görüyorsunuz. Amaç yaralı olarak bulunup tedavi için gelen ve genelde kanatlılar olan yabani hayvanların tedavi sonrasında güvenli olacakları bir alana salınmalarını sağlamak.

Ve sonrasında meşhur "Kedi Kasabası"na ulaşıyorsunuz.


Fotoğraflarda da çok net görüldüğü gibi burada bir kedi olarak yaşamak büyük keyif. Sosyalleşmeleri için ortamı zenginleştirici pek çok materyal alanda gözünüze çarpıyor. Renkli toplar, tahteravalli, tırmanma ipleri, katlı kulübeler... 

Kışlık ve yazlık olarak yapılandırılmış kapalı alanlar olduğunu da belirtmekte fayda var.

Beslenme saatleri duydukları müzik melodileri ile başlıyor. 





Çok sayıda kedi şaşılacak derecede uyum içinde ve sağlıklı olarak alanda gezintinize eşlik ediyor. 

Ve hayat dolu kısımların yanında elbette hayatın gerçeklerinden biri olan "ölüm" için de düşünülmüş mezarlık kısmı da, etkileyici bir biçimde alanda yerini bulmuş.


Çok ciddi bir emek, işgücü ve masraf gerektiren bu kompleks yapıda herşeyin yolunda gitmesini sağlayan aktörler; başarılı bir yönetici, iyi bir kadro ve elini taşın altına koyan gönüllüler.

Samsun'da gördük ki onlar sahipsiz değiller...

Böyle bir projeyi hayata geçiren ve sürdürülebilirliği için hiçbir masraftan kaçınmayan yetkililere, yetkililerin desteğini boşa çıkarmayan yöneticisinden Veteriner Hekimine ve işçi personeline tüm çalışanlara, bu emeklere saygı duyarak işbirliği ile destek veren hayvansever sivil toplum kuruluşu üyelerine çok çok teşekkürler. 

Veteriner Hekim Dr.Ebru TONG


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hayvan Sahiplerine Yönelik Bilgiler

Hayvan Sahiplenmeden Yapabileceklerimiz